İlk defa bebek sahibi olan annenin en büyük endişesi bebeğini yeterli besleyememektir. Doğum sonrası anneden gelen ilk ağız sütü çok yüksek protein ve bağışıklık maddeleri içermesi itibariyle çok özel bir süttür. Bu sütün birkaç damlası bile bebeği beslemeye yeterlidir. Bir bebeğin ne uyumaması, ne huzursuz olması, ne sürekli meme aranması bebeğin açlık bulgusunu göstermez. Anne sütü ile iyi beslenen bebek günde ortalama 4 – 6 kere idrarla bezini kirletir. Dışkılama sayısı değişkendir; 7 – 8 kez olabildiği gibi gün aşırı yumuşak dışkılama da yine normal sayılır.
Bir bebeğin doğru beslendiğinin tek objektif bulgusu haftada 150 gram, ayda 600 gramdan fazla almasıdır. Bu noktada anneyi, etraftaki büyüklerin,sütünün yeterliliği konusunda motive etmesi, örselememesi gerekmektedir. Anne, morali yüksek bir şekilde dengeli beslenip bol miktarda sıvı alıp bebeğini beslediği zaman sütünün çok daha yoğun olduğunu görecektir.
Anne sütünün bol olması için dikkat edilmesi gerekenler
Dikkat edilmesi gereken çok önemli iki konu var sadece. Bunlardan birincisi bol bol emzirmek ve ikincisi ise beslenmeniz. Emzirme konusunda bayağı ısrar edin ve dayanıklı olun bu sayede hem süt kanalları açıldı, hem de sütün devamlılığı sağlanmış olur. Ayrıca ilk günlerde yeni doğan sarılığı için de bol bol emzirmek oldukça faydalı. Ne kadar çok emzirirseniz, sarılık olma riski o kadar azalıyor.
Sık sık emzirmek önemli
Ne kadar da emzirmek için ısrar etsenizde bazen göğüslerde biriken sütü, üretilen sütü tamamen boşaltamıyor bebeğiniz. Bu sebeple vücutta üretilen sütü vücuttan dışarı çıkarmak çok önemli. Çünkü vücut şöyle bir mesaj alıyor:”Ürettiğim süt kullanılıyor” diyor, “o zaman ben üretmeye devam edeyim.”, Demek ki üretilen bu süre ihtiyaç var” diyor.
Az evvel bahsettiğimiz gibi dikkat edilmesi konulardan ikincisi ise beslenme. Pekmez, ne poğaça veya börekler, çeşitli otlar her zaman süt üretiminde faydalı olamayabilir. Tek bir şey var çok çok işe yarayan. O da şu gördüğümüz mucizevi içecek diye tanımladığımız su. Ne kadar çok su içerseniz, o kadar sütünüz daha fazla olacaktır. Ayrıca yeme içme konusunda kaliteli ve gerçek yiyeceklerle beslenmeye özen gösterin, bol bol protein tüketmenizi öneririz, bu illa et veya balık olmak zorunda değil, yumurta vb diğer protein kaynakları da oldukça değerlidir.
Anne Sütü içerdiği protein karbonhidrat ve yağlarla bebeğinizin beslenmesini sağlar ve onu hastalıklardan korur. Anne sütü bebeğinizin beslenmesinin yanında onun büyümesini ve gelişmesini sağlar. Üstelik anne sütünün sindirmesi çok kolaydır ve koruyucudur bebeği allerjenlerden korur. İçerdiği maddelerde bebeğin immun sistemini geliştirir ve bebeğin mikroplara karşı savunmasında rol oynar. Rahmin normal kasılmalala eski haline dönmesine yardımcı olur. Salgıladığı hormonlarla annenin rahat ve mutlu olmasını sağlar. Annenin fazla kalorilerini yakmasını sağlar. Kısacası anne sütü bir mucizedir.
Anne sütü ilerisi içinde iyi bir temeldir
Bebekler ilk bir haftalık %5-10’luk tartı kaybını yaptıktan sonra, ilk ayda 6 ayda 600 gramın üstünde, 6-12 ay arasında ayda 400 gramın üstünde, 1-2 yaş arasında ise ayda 200 gramın üzerinde kilo alırlar. Böyle bir büyüme gerçekleştirdiğinde de 5 aylık iken doğum kilosunun iki katına, 1 yaşında 3 katına, 2 yaşında 4 katına ulaşırlar. Boy büyümesine geldiğimizde, ilk ve ikinci 3 ayda yani ilk 6 ayda, 3 ayda 8 cm, 6-12 ay arasında 3 ayda 4 cm, 1 ile 2 yaş arasında toplamda 10-12 cm uzadıklarını görürüz.2 yaştan sonra boy büyüme hızının yavaşladığını görürüz. Bebeklerin büyüme ve gelişme hızlarını değerlendirirken persentil eğrileri dediğimiz değişkenler yol açabilir. İlk 6 ay anne sütü alıp daha sonra ek gıdalara başladığımızda büyüme ve gelişmenin devamı için mutlaka protein içeren gıdaları vermeliyiz. Bebeğin büyüme ve gelişmesinin ayrıca zihinsel gelişmenin de devamı için mutlaka demir alması gerekmektedir.