Atalarımızın Hediyesi: Kefir

Kefir, Kafkasya’da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalanma kırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür. Kırgız Türklerinin uzun hayatını araştıran bilim insanları kefir içeceğini keşfetmiş ve yapılan araştırmalarda probiyotik bakteri ve maya zenginliğiyle tabii fermente bir ürün olarak kefir literatüre geçmiştir.

Özellikle Covid-19 döneminde bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemli ortaya çıkmıştır. Kefir tüketimi bu dönemde iyice önemini artırmıştır. Kefir, Orta Asya’da Türkler tarafından keşfedilmiştir. Ülkemizde uzun süre bütünden ihmale uğramıştır ve birçok ülke tarafından da kültüre alınır. Örneğin Ruslar tarafından kendi ülkelerine ait bir ürün müş gibi lanse edilmiştir. Kefir son yıllarda Avrupa ve Amerika’da yapılmaya başlanmış ve ülkemizde de ziraat fakültelerinin teknoloji bölümlerinin desteğiyle üretimine başlanmıştır.

Kefir Neden Sağlıklı ve Neden Kefir Tüketmeliyiz?

Dr. Öz’e göre bir su bardağı kadar kefir de 104 kalori, 900 gram protein, 2 buçuk gram yağ, 11 gram ve 11 gram şeker vardır. Kefir özellikle bağırsaklarda üreyen faydalı bakterileri vücudumuzun çok ihtiyacı vardır. Kefir bunun için çok iyi bir kaynaktır. Hem iyi bir kalsiyum kaynağıdır hem de probiyotik probiyotik dediğimiz bu yararlı bağırsak bakterilerinin çoğalmasına yardımcı olur.

Probiyotik olarak zengin olan bu içeceğin sağladığı başlıca faydalar.

  1. Kefir sindirim için mükemmeldir. Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre proboyitler sindirim sağlığınızı arttırdığı ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
  2. Kefir kalsiyum bakımından da zengindir. Bir fincan kefir içinde 300 400 miligram arasında bulunur. Bu da kefir mükemmel bir kalsiyum kaynağı yapar.
  3. Potasyum kaynağı olarakta zengindir. Bir fincan kefirde yaklaşık 400 miligram potasyum içerir. Bu yüzden muzdan sıkıldıysanız o zaman kefir tercih edebilirsiniz.
  4. Kefir ile ilgili en iyi şeylerden biri diyet yaparken tüketebilirsiniz.

Kefir ile Yoğurt Farkı Nedir

Yoğurt ile kefir sütün mayalanmasıyla ele geçirilen süt ürünleridir. Yoğurdun sıhhatimiz için yararları elbette vardır. Lakin kefir yoğurda göre sindirime daha fazla yardımcı olur. Ayrı olarak kefir dolaysız olarak probiyotik bakterileri içerir, yoğurt ise probiyotik bakteri imalatını teşvik eder. Kefir içerek vücuda probiyotik bakteri alınmış olur.

Kefir’i Ne Kadar Tüketmeliyiz

Kefirin en iyi özelliklerinden biri de günün her saati, aç veyahut tok karnına kolayca tüketilebilecek bir içecek olması. Yüksek besin değeri sayesinde kefir, gün içerisinde ara öğün olarak da seçenek edilebilir. Kefir buzdolabında +4 C’de muhafaza edilmeli ve açıldıktan sonra 3 gün içerisinde tüketilmeli.

Kefiri tüketmek için günün herhangi bir saatinde kişi ne zaman müsait olursa, ne zaman ihtiyaç duyarsa kitini içebilir. Sabah saatlerinde de akşam saatleride olabilir. Kefiri tüketimi için gün içerisinde ortalama yetişkin kişiler için 608 gramlık kalsiyum ihtiyacınız vardır. Gün içerisinde eğerki kişi başka süt ürünü kullanıyorsa yani peynir, yoğurt, süt bulamıyorsa toplam gün içerisinde 3 ya da 4 su bardağı kadar kefili için bütün kalsiyum ihtiyacını kafirden karşılar. Ancak gün içerisinde bir dilim peynir bir kase yoğurt yiyen bir kişi için toplam 2 su bardağı kefir yeterli olacaktır. 2 su bardağı kefir hem gün içerisinde alınacak olan kalsiyum ihtiyacını karşılar. Protein ihtiyacına destek olur hem de alması gereken probiyotik açısından destekler.

Özellikle yaz aylarında kefir tüketilmesini çok önemlidir. Çünkü biliyorsunuz bu aylarda ishaller daha sık gözükür. Eğer düzenli kefir içen kişiler yaz aylarında bağırsak enfeksiyonu hastalıklarını çok daha az kalınlığıyla yoğurt gibi düşünebiliriz. İyi bir kalsiyum kaynağıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir