HAMİLELİK DÖNEMİ VE KARŞILAŞILAN PROBLEMLER

HAMİLELİĞİN DÖNEMLERİ VE SIKÇA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER 

Doğanın kadınlara bahşettiği en güzel duygulardan biridir bir bebek dünyaya getirmek.Böyle bir kararı almadan önce geçici bazı sıkıntılar yaşanabileceğini bilir kadın.Çevremizden duyduğumuz kulaktan dolma bilgiler bu süreci bazen daha da zorlaştırır.Unutmamak gerekir ki her hamilelik farklıdır ve her hamilede süreç farklı ilerler. Bu yüzden hamilelik problemlerine başlamadan önce, hamilelik hangi dönemlerden oluşuyor onları inceleyelim.

Gebelik özelliklerine göre üç ayrı dönemden oluşur.

1. trimester (ilk 13 hafta)

2. trimester (14-27. haftalar arası)

3. trimester (27-40. haftalar arası) olmak üzere.

HAMİLELİĞİN İLK 3 AYINDAKİ FİZİKSEL VE RUHSAL DEĞİŞİMLER
• Yorgunluk, halsizlik
• Bulantı ve kusmalar
• İdrara sık çıkma
• Göğüs Hassasiyeti
• Baş ağrısı ve kendini iyi hissetmeme
• Hafif kilo artışı
• Nokta şeklinde kanama (lekelenme).
• Kasık ağrısı
• Uykuya eğilim, psikolojik huy değişiklikleri

İlk üç aylık dönem vücudumuzda önemli değişiklikler olur ve vücut kendini gebeliğe adapte eder. Hamile bu dönemde gebeliğin ilk heyecanını yaşarken bir takım sorunlarla da karşı karşıya kalabilir.Bu sorunlar kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği için hiçbir sorunda yaşanmayabilir.

1.trimester ve 3.trimester dönemleri zor geçmekle beraber,gebeliğin balayısı olarak adlandırabileceğimiz 2.trimester daha rahat ve kolay geçmektedir.Yine bu yakınmalar kişiden kişiye değişmekle beraber,gebenin yaşı,genetik bir hastalığının olması gibi durumlarda değişiklik göstermektedir.Bu şikayetlerin en başında mide bulantısı gelir.Bazen bu sorun hem can sıkıcı hem de hamilelik sevincini gölgede düşürecek kadar etkilidir.

Hamilelik bulantıları 4-8.haftalarda başlar ve 14.haftaya kadar devam eder.Nadiren hamilelik boyunca da sürebilir.Sabahları daha fazla görülmekle birlikte,gün boyunca da devam edebilir.Bu sıkıntıların nedeni yüksek BHCG adı verilen hormon düzeyleridir.Mide bağırsak hastalıkları,B1 ve B2 vitamin eksikliği,psikolojik sıkıntılar,çoğul hamilelikler ve halk arasında ‘‘üzüm gebeliği’’olarak bilinen mol gebeliği de şiddetli bulantılara ve kusmalara sebep olabilir.Bulantıyı koku olabilecek ortamlardan uzak durmak,yemek yapmak,temizlik maddelerini kullanmamak,yağsız ve kokusuz yiyecekler tüketerek engelleyebiliriz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir