Hamilelik Yazı Dizisi 1

Hamilelik yazı dizisi başlıyoruz, dilimizin döndüğünce yazılara yer verecğiz. Erkeğin spermi ile kadının yumurtasının döllenmesi ile oluşan hamileliğin tam olarak ne zaman oluştuğunu bilmemiz her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden gebeliğin son adet tarihinize göre hesaplanması esas alınır. Biz de hafta hafta gebeliği anlatırken bu hesaplama yöntemine göre vücudunuzda ve bebeğinizde gelişen değişimleri açıklayacağız.

Hamilelik hormonlarının tespit edilebilecek kadar yükseldiği zaman olan 3. ve 4. haftalarda gebe olduğunuzu kesin olarak öğrenebilmeniz mümkün olur. Bu sırada elbette, bebeğiniz minik bir hücre olarak yolculuğuna başlamıştır…

Bu haftanın sonuna doğru, büyük bir kütle halinde olan hücreleriniz meşhur hamilelik hormonlarının ilk damlalarını üretmeye başlayacak. Bu hormon hamileliğinizin ilerleyen haftalarında en belirgin hamilelik semptomlarından biri olacak. Bu aynı zamanda evde yaptığınız hamilelik testinizde artı simgesini görmenizi sağlayacak işareti de gösterecek. Bu haftanın sonunda küçüğünüz toplam 500 mikroskobik hücre tarafından oluşturulmuş olacak.

Hamileliğin ilk haftalarında vücudunuzda neler olur?

Bu hafta bebeğiniz rahme yerleşmeye başladığından biraz kanamanız olabilir. Ama korkacak bir şey yok, aslında bu hamileliğinizin ilk göstergelerinden biri. Ayrıca kendinizi yorgun hissediyorsanız veya göğüsleriniz büyümeye başladıysa, bunlar da hamileliğinizin erken sinyalleri olarak kabul edilebilir.

Tüm bunlar olurken eşinize göre ani ruh hali değişimleriniz olabilir ama sizce bu gayet mantıklı ve sağduyulu davranışlardır. Bunların tamamı hormonlara bağlıdır; öyle ki onlar vücudunuzda hızlıca yarışmaktadırlar. Bu hormonlar günün her dakikası hissedebileceğiniz şiddetli bitkinliğin de nedenleridir. Aniden gelişen 10 dakikada bir gelen tuvalete gitme isteği de hamileliğin erken belirtilerindendir. Ve siz muhtemelen, bu sıklıkta tuvalete gitmeye yaklaşık 37 hafta boyunca devam edeceksiniz.

Bu hafta ayrıca sabah bulantılarını deneyimlemeye başlayabilirsiniz. Koku hassasiyetiniz ciddi boyutta artabilir. Vücut ısınızı kontrol ettiğinizde gün geçtikçe yükselmeye başladığını görebilirsiniz.

EN YAYGIN HAMİLELİK BELİRTİLERİ

Artan vücut sıcaklığı: Ovülasyon (yumurtlama) sürecine girerken vücut sıcaklığınız düşer, fakat ovülasyon tamamlandıktan sonra tekrar yükselir. Bu sıcaklığın nedeni östrojen hormonudur, vücut sıcaklığınızı düşürür ve döngünüzün ilk yarısını kontrol eder. Diğer yandan progesteron hormonu, ovülasyondan sonra rahiminizi döllenmiş yumurtayı almak için vücut sıcaklığınızı artırır. Bu haftalarda yükselen hormonlar nedeniyle vücut sıcaklığınızdaki artışı fark edebilirsiniz.

Yumurta akı yoğunluğunda servikal mukoza (akıntı): Geçen hafta mukozanız inceldi ve bulutumsu bir görüntüye sahipti. Bu hafta ise çok ince, çok esnek ve şeffaf denebilecek ölçüde açık renkli; kısacası spermin yumurtaya doğru gelmesi için tüm yolculuk koşulları mükemmel.

Alt karın ağrısı (mittelschmerz): Her dört kadından biri acı veya alt karın bölgesinde yani ovülasyon olan tarafta bir dizi kramp hisseder. Bu ağrı yumurtalığın yumurtayı serbest bıraktığında gelir, bu ağrı aynı zamanda mittelschmerz olarak bilinir.

Hamileliğin ilk haftalarına dair uzman görüşü:

Gebelikte ay takvimine göre 3. haftada kadının yumurta hücresi ile eşinin spermi birleşerek döllenme gerçekleşir. Döllenme olduktan sonra tek hücreli bir organizma oluşur. İlerleyen günlerde oluşan tek hücreli doku şekline gelir. Döllenme kadınların fallop tüpü dediğimiz bölgede oluşur. Fallop tüplerinin içinde bulunan minik tüy şeklindeki silialar düzenli olarak hareket ederek döllenmiş yumurtanın tüp içinden rahim içine taşınmasına yardımcı olur.

Döllenmenin 5.gününde blastokist adını verdiğimiz artış çok hücreli canlı doku rahim içinde kendi yuvalanma işlemini tamamlayacaktır. Fallop tüplerinde döllenmiş yumurta 7–10 günlük yolculuğunu tamamlayarak artık rahim içine geçer. Bu nedenle gebeliğin ultrasonografide tam tespit edilmesi biraz zaman alır, bu süreçte sabırlı olmak gerekir. Rahim içine yerleşmiş canlı doku büyüklüğü bu dönemde 0,1 mm dir. Yuvalanma döneminde bazen rahim duvarına yerleşim sırasında lekelenme tarzı açık renkli vajinal kanamalar izlenebilir.

Gebeliğin ilk haftalarında bedensel ve ruhsal olarak daha çok dinlenmeye ihtiyaç vardır.

Annenin vücudunda meydana gelen birçok hormonal değişim annede hem fiziki yorgunluk hem de ruhsal gerginliğe neden olabilir. Yükselmeye başlayan gebelik hormonu annede halsizlik, yorgunluk ve bulantıyı tetikleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir