Sıkma (bazlama) hamur işi günün her öğününde yenebilecek Yörük kökenli yemektir. Tarsus / Mersin ve Adana yöresinde her evde yapılan oldukça popüler yemektedir. Sıkma, genellikle yufka yapma işlemi bittikten sonra yapılır. Hamur işi olan bu yiyeceğin “Sıkma” ismini alması; saçta pişirilen hamurun içine konan iç malzemesi (patates, peynir, kuru domates vb.) sonrasında yumuşak yufkanın dürüm gibi sarılıp, sıkılarak yenmesine bağlı olarak söylenmiştir.
Sıkma, tüm Çukurova’da bilinen enfes hamur işi
Eskiden köylerde yakılan odun ateşi üzerine konan saç üzerinde pişirilen yufka ekmeği, günümüzde tavada pişirmek suretiyle evlerimizde de kolayca yapılabilmektedir. En bilinen ve yöresel olarak tercih edilen sıkma çeşitleri patatesli ve peynirlidir. Kişisel zevklere göre de iç malzemesi çeşitlendirilebilir, örneğin yeşil zeytinli ve domates kurulu içler de benim favorilerim arasındadır.
Sizlerle standart olarak yapılan ve Tarsus / Mersin yöresinde en çok beğenilen peynirli sıkma(bazlama) tarifini paylaşacağım.
Peynirli Sıkma (Bazlama) Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için:
- 6-7 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- Yeteri kadar su(Hamur ne çok sert, ne çok yumuşak olacak)
Öncelikli olarak kuru malzemeler olan un ve tuz karıştırılır. Su yavaş yavaş eklenerek hamurumuz iyice yoğurulur ve bir süre dinlenmeye bırakılır. Bu hamur karışımında içine maya ya da kabartma tozu vb. malzeme eklemiyoruz.
İç harcı için;
- 4 adet orta boy kuru soğan
- Sıvıyağ
- Yarım yemek kaşığı salça(biber ve domates salçası karışık)
- Yarım kilo peynir-çökelek karışımı
- Yarım demet maydanoz
- Karabiber, pulbiber
- Sıvıyağ tencereye koyulup içerisine küp küp doğramış kuru soğan eklenir. Doğranmış soğanlar pembe olana kadar biraz kavrulduktan sonra içerisine salça ve isteğe göre baharatlar eklenir (genelde karabiber ve pulbiber). Daha sonrasında karışımın üzerine peynirler ve ince kıyılmış maydanoz eklendikten sonra iç harcımız hazır olmaktadır.
Sıkma Yapılışı
Hamurların büyüklüğünü saçta ya da tavada yapacak boyutta koparın. Yuvarladıktan sonra ince bir biçimde açın. Arkalı önlü pişirdikten sonra sıcakken içerine hazırlamış olduğunuz peynir karışımından koyun. Dürüm gibi sarıp uçlarını sıkın. İşte sıkmamız hazır. Afiyet olsun.
Not: Sıkma (bazlama)orijinal tarifi bu şekildedir. Damak zevkinize göre baharat sayısını azaltıp çoğaltabilirsiniz.