BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ 2

BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ

Benim bebeğim uykuyu sevmiyor. Ne yaparsam yapayım uykusunu düzene sokamıyorum.Bir gün uyusa diğer gün uyumuyor. Bizde uyku düzeni diye bir şey yok. Bunların hepsini söylediğinizi duyar gibiyim.

Gelelim bu soruların cevaplarına. Bir bebek uykuyu diğer bir bebekten en fazla 1 yada 2 saat sevmiyor olabilir. Bunun için daha çok çaba sarf etmemiz gerekiyor demek ki. Belki daha çok ama sonunda olacaktır!

Bebeklerde uyku düzeni oluştururken herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığına dikkat edin. Bebekler genelde kesintisiz gece uykusuna maxsimum 1.5-2 yaşında geçerler. Bu demek değil ki devamlı böyle olacak. Bu süreçte 2 gün uyuyacak 1 gün uyumak istemeyecek olabilir. Bir gün sabaha kadar uyuyacak diğer gün 4-5 kez kalkabilir.Biraz yorulacaksınız belki ama meyvelerini kesinlikle toplayacaksınız:)

Bebeklerde uyku düzeni oluştururken kendinizi düşünün. Şöyle anlatayım:

Mevcutta bizim bir düzenimiz var. İşten gel,üzerini değiştir,yemek ye ,tv yada kitap,bir mayışma hali ve uyku. Bazen hemen uyuyoruz bazen dönüp duruyoruz. Bizde durumlar böyle iken, daha hiçbir şeyden haberi olmayan ve bilmeyen bir bebekten bahsediyoruz. Onun için kolları sıvayıp ona nasıl yemek yemeyi, oyun oynamayı öğretiyorsak  uyumayı da en az bunlar kadar öğrenmeli.

Gelelim bebek için uyku düzeni oluşturmaya:

Her bebeğin gelişimi ve ihtiyaçları farklı nasıl diğer bebeklerle karşılaştırılabilir ki. Senin bebeğin sana özel. Bebeğinin en büyük gözlemcisi sensin. Kaçta yattı, kaçta kalktı, ne zaman yemek yedi,uyku saati aralığı nasıl,uykuya yatmadan önce neler yaptı,yeterince oyun oynadı mı? Bunların hepsi takip edilerek bir uyku rutini oluşturmaya başlanabilir. Bunların yanı sıra bebeğin herhangi bir sağlık sorununun olmamasına da dikkat edilmelidir. Gaz, diş çıkarma dönemi vb. Gün boyu enerjisini atmasına sizinle doya daya vakit geçirmesine dikkat edin. Karnının tok olduğundan emin olun.Uykuya gitmeden yarım saat 45 dakika önce hareketli aktiviteleri bitirin. Ve odasına geçin.Odasında sesli oyuncaklar yerine peluşlar,kitaplar,küçük nesneler bulundurun.Çünkü kendi odasında da en az bir yarım saat vakit geçirmek isteyecektir. Bizimkisi öyle mesela:) Daha sonra pijama giyme,hikaye okuma ne seviyorsa bebeğiniz. Düzenden onada bahsedin. “Şimdi pijama giyme zamanı.”,”perdeleri kapatalım.”Şimdi uyku vakti.” gibi. Bunların hepsini kararlı bir şekilde yaptığınızda oda bir süre sonra bu düzene alışacaktır.

Şimdiden bol uykular bebeklerinize:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir