Bebeklerde Uyku Düzeni
Uyku düzeni sadece bebekleri değil bizi de ilgilendiren bir konudur.Bizler uyku düzeni hakkında aslında bir düzene sahibiz.Ama bebekler öyle mi?Onlar bir çok duyguyu,bilgi ve beceriyi doğduktan sonra kazanır.Bunların başında beslenme gibi uyku düzeni gelir.Uyku düzeni hem bebeğe hem ebeveyne huzur sağlar. Kendimizi düşünelim. Uykumuzu alamadığımızda yorgun ve huzursuz hissederiz. Bunun için bebeklere bir uyku düzeni oluşturmamız gerekir.
Her çocuk farklıdır. Farklı zamanlarda farklı ihtiyaçları vardır. Aşağıdaki listeden faydalanarak çocuğunuzun günde toplam kaç saat uyuduğunu bir hafta boyunca gözlemleyin.
Aşağıdaki Liste Tracy Hogg’dan alınmıştır.
0-1 Ay: 19-21 saat
2- 3 Ay: 16-18 saat
4- 6 Ay: 15-16 saat
6-9 Ay: 13.5 -16 saat
10-12 Ay: 13-15 saat
13-24 Ay: 13-14 saat
Birçok uzman uyku düzeni hakkında sanılanın aksine çocuğun uyuma ve uyanma saatlerinin kontrol altında tutulmasını öngörür. Çocuğunuz gündüz uyumaya, gece uyanık kalmaya ve sabah geç kalkmaya başladıysa bir uyku düzeninin oluşturulması gerekir. Uyku düzenini oluştururken bebeğinizin yaşına,uyanık kalma süresine ve uyduğu ritme dikkat etmek gerekir. Uyku düzeni oluştururken bebeğinizin iki uyku arasında ne kadar uyanık kalması gerektiğini de göz ardı etmemelisiniz.
Çocuğunuz iki uyku arasında kaç saat uyanık kalmalı:
Aşağıda Tracy Hogg’dan alınmış aylara göre ortalama uyanık kalma süreleri bulunuyor.
Yeni doğan bebek: 50-60 dakika
1 -2 Aylık: 1 saat / 1 saat 15 dakika
2- 3 Aylık: 1 saat / 1 saat 20 dakika
4-6 Aylık : 1.5 / 2 saat
7-9 Aylık : 2 saat 45 dakika / 3 saat
10-12 Ay: 3 /4.5 saat
13 Ay + : 5/ 6 saat
Uyku düzeni bu tabloya bakılarak düzenlenebilir. Uyku eğitimi ile ilgili yanlış inanışların başında ne kadar çok yorulursa o kadar derin uyur!Bu çok yanlış. Yorgun ve uykusuz çocuk, çok daha zor uyur ve gece daha sık uyanır.Çocuğunuz uykuya dalmakta zorlanıyorsa genelde iki sebebi olabilir:
1- Uykusu gelmeden yatırmışsınızdır
2- Uyku saati çoktan geçmiştir.
Uyku saati geçen çocuk mızmız, fazla hareketli ve ağlar. Bu sorunu ortadan kaldırıp, uyku aralıklarını takip ederek bu sorunu ortadan kaldırabiliriz.