Çocuklar gelişimsel olarak değişik dönemlerden geçerler. 6 yaş ve öncesi çocuğun dünyaya egosantrik(benmerkezci) olarak baktığı bir dönemdir. Bu dönemde çocuk hareketlerini karşılaştığı durum ve olayları herhangi bir sorguya tabi tutmaksızın nedenlerini sorgulamadan yapar. Okul öncesi dönem aynı zamanda yaratıcılığın ve öğrenme hızının yüksek olduğu bir dönemdir. Akıl yürütmeden problemlerini sezgiyle çözmeye çalışırlar. Okul öncesi dönem çok önemli olduğundan bu dönemin kesintiye uğramaması ve zarar görmeden devam etmesi ilerleyen yaşlarında büyük önem taşır.
7 yaşından sonra somut işlemsel dönemi başlayan çocuk, mantıksal düşünmenin ve problemlerin sezgisel değil akıl yürütme yoluyla çözülmeye başladığı bir dönemdir. BU dönemde düşünsel gelişim devam ederken diğer taraftan bedensel koordinasyon ve duygusal alanda gelişme devam eder. 7 yaşında el göz koordinasyonu ve ince kas motor beceri gelişimi tamamlanmış olur. Böylece çocuk okuyabilmek ve yazabilmek için gerekli olan bedensel, sosyal, zihinsel ve dil gelişimi olarak bu dönemi de tamamlamış olur. 7 yaşında başlayan bu somut dönem 11 yaşında kendini başka bir döneme bırakır.
Bu dönemler göz önünde bulundurularak ilkokul 1.sınıfa başlama yaşı Eylül ayı sonu itibariyle 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66,67 ve 68 aylık çocukların velisinin yazılı isteği ile ilkokul 1. Sınıfa kaydı yapılır.
Bunun sonucunda çocuğun okula hazır olup olmadığı tüm gelişimsel alanların kontrol edilmesiyle ve çocuğun bu alanlardaki gelişimsel düzeyine bakılarak anlaşılır. Ancak doğru olan, ilkokul çağının bilimsel olarak başlama yaşı 7 yaştır.
Aşağıdaki linkten okula başlama yaşını hesaplayabilirsiniz.