Vücudun proteinleri sentezleyebilmesi, nişasta ve şeker karbonhidratlar ile magnezyumu işleyebilmesi, sinirler arasında iletişimi sağlayabilmesi için B6 vitaminine ihtiyacı vardır. B6 Vitamini ( Piridoksin), B Vitaminleri grubunda, bilhassa enerji fabrikalarımızdan biri olan protein metabolizmasında çok ehemmiyetli bir koenzim olarak görev yapmaktadır. Hayati manada ehemmiyetli rollerinden biri koenzim olmasıdır. Protein metabolizmasının 60 enzimine koenzimlik yapar. Amino asit dönüşümlerinde, nükleik asit sentezinde, ve amino asitlerin ince bağırsaktan kana absorpsiyonunda (emiliminde) aktif rol oynar.
B6 vitamini eksikliğinin sebepleri nelerdir?
Gıda maddelerindeki katkı maddelerinin B6 eksikliğine neden olduğu bilinmektedir. Alınan protein miktarı arttıkça, bu protein sentezlemek için B6 ihtiyacı da artar. Dolayısıyla alınan protein şayet B6 desteği ile desteklenmezse B6 vitamini eksikliği oluşur. Hücre yenilenmesindeki rolü sebebiyle B6 vitamini eksikliğinin ilk belirtileri ciltte ortaya çıkmaktadır. Kırışıklıklar artar, lekeler oluşur, dermatit ve egzama gibi cilt problemleri yaşanabilir. B6 vitamini sinir sistemi için de oldukça ehemmiyetlidir. bu yüzden sinirlilik ve keyifsizlik gibi vaziyetlere yol açabilir. B6 vitamini eksikliğinin hemoglobin sayısında azalmaya sebebiyet vermesi neticeninde kansızlık ve buna bağlı halsizlik görülebilmektedir.
B6 Vitamini Nelerde Bulunur?
B6 Vitamini (Piridoksin), Kırmızı et ve et ürünleri (bilhassa karaciğer), çiğ sebzeler, beyaz et ve süt /süt ürünlerinde bulunur. En iyi B6 Vitamini kaynakları ise Ton balığı, Tavuk Göğüs eti, Muz, Antep Fıstığı, Sarımsak, Ceviz, Fındık, Ay Çekirdeği, Avakado, Ispanak, Patates, Biber , Yulaf, Üzüm’dür.
- Kepek: Ham pirinç ve buğday kepeği B6 vitamini itibariyle en zengin gıdalar arasındadır. Gıdalar yoluyla aldığınız B6 vitamini arttırmak için esmer pirin ve kepekli ekmek tüketebilirsiniz.v100 gram pirinç kepeğinde 4.07 mg, 1 yemek kaşığı pirinç kepeğinde ise 0.3 mg (günlük ihtiyacın %15’i) B6 vitamini bulunur.
- Antep fıstığı:100 gram fıstık günlük B6 vitamini ihtiyacının %85’ini karşılar. Kavrulmuş fıstık daha lezzetli olmasına rağmen çiğ fıstıktan bir miktar daha az B6 vitamini içerir. 1 avuç Antep fıstığı yiyerek günlük B6 vitamini ihtiyacının takriben %25’ini alabilirsiniz.
- Baharatlar ve kurutulmuş nebatlar:1 yemek kaşığı kuru nane günlük B6 vitamini ihtiyacınızın %3’ünü karşılar. Aynı oranda toz acı biber de %15’ini karşılamaktadır. Fesleğen, sarımsak tozu, kekik, zerdeçal, biberiye, defne yaprağı, tarhun, mercanköşk ve adaçayı gibi nebat ve baharatlarda da B6 vitamini bolca bulunmaktadır.
- Ciğer: B6 vitamini sığır ciğeri ve hindi ciğerinde oldukça zengin olarak bulunur, ancak kolesterol değerleri yüksek olduğundan buna göre tüketilmesi gerekmektedir. 100 gram hindi ciğeri günlük B6 vitamininin %42’sini, sığır ciğeri ise %52’sini karşılamaktadır.
- Sarımsak: Oldukça iyi bir B6 vitamini deposu olan bir diş sarımsak, vücudun günlük ihtiyacı olan B6 vitamininin %2’sini karşılar.
- Balık: Somon, ton ve morina gibi derin deniz balıkları yağ asitleri, protein ve B6 vitamini bakımından oldukça zengindirler.
- Fındık: Fındık, bakır ve potasyum mineralleri açısından zengin olduğu kadar B6 vitamini istikametinden de oldukça zengindir. Kavrulmuş fındığın 100 gramında günlük B6 vitamini ihtiyacınızın %9’unu karşılayabilirsiniz.
- Susam ve ay çekirdeği: Ay çekirdeğinden 1 avuç tükettiğinizde vücudunuzun günlük B6 vitaminine olan gereksiniminin 51’ini karşılayabilirsiniz.
B6 Vitamini Fazlalığı
Fazla dozda alınması, yaşlılarda bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kimi sinir meselelerini rehabilitasyon etmekte kullanılırsa da, 6 ay müddetle günde 100 miligramdan fazla kullanmak sinirleri tahrip edebilir. Günde 2 bin miligram üstündeki dozlarda, sinir sistemi tahripleri çok daha kısa müddette olabilmektedir.